Fegyvereink >>> Katana

A történelmi katana, a tradicionális japán szamuráj fegyvere volt a feudális Japánban. A katanák művészi szépségükkel, elképesztő teherbírásukkal messze megelőzték a korabeli kardokat, de manapság sem igazán találni funkcionálisan jobb szerkezetű fegyvert, mint a szamuráj kard. Egy jó kard élessége olyan mértékű, hogy a szamurájok jellegzetesen azért nem hordtak nehézfém páncélzatot, mert a kevésbé jó penge is könnyedén áthatolt rajta.

Japánban a tradícionális kardkovácsokat mindig nagy tisztelet övezte, mert minden kard egy egyedi műremek, mind anyagát, mind kivitelezését tekintve. Idővel az eredetileg nagy, nehéz pengéjű katanákat felváltották a hosszabb, élesebb, könnyebb kardok. Egyszerűbb lett használni, gyorsabb lett és a forgathatósága is jelentősen megnőtt.

Az oldalon található kardok mindegyikét a Bujutsu-kai Kenshin-ryú iskola alapítója, Szabó András 8. danos nagymester készítette.

„Ezt az eszközt nem biztos, hogy birtokolni kell. Lehet, hogy a megérintése könnyebbé teszi az utat, de azt gondolom, hogy elég a felismerése - néven nevezése - és akkor a nem-megérintés is ugyanoda vezet, ahová mindannyian igyekszünk.”

„Az eszköznek tükröznie kell a használót, s annak vissza kell tükröződnie rá. Amennyiben a kölcsönhatások működnek, úgy a világ javára válnak. Ha harmónia indul el az eszközöktől, akkor harmónia érkezik vissza hozzájuk. Ezek az áramlások egymást erősítik. Így lesz az egyszerűből kiemelkedő, a tanítványból mester. A kard pusztán egy a megszámlálhatatlan sok lehetőség közül. Nem több, de nem is kevesebb.”